enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4583
EURO
43,8707
ALTIN
4.110,22
BIST
9.224,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C

BEYKOZ PANORAMASI VE BECERİKLİ AKP…

BEYKOZ PANORAMASI VE BECERİKLİ AKP…
21.02.2025 07:01 | Son Güncellenme: 20.03.2025 21:48
A+
A-

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk büyük sanayi kuruluşlarından olan Sümerbank Deri Kundura Fabrikası, Paşabahçe Tekel Fabrikası ve Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası kapanıncaya kadar Beykoz’da, bu fabrikalarda yaklaşık 10 bine yakın işçi ve memur çalışırdı.

Her işçinin kazancıyla da en az 5 kişinin barındığı ailelerle 50–60 bin nüfus mutluluk içinde yaşardı…

Nüfusun geri kalan bölümü ise ya memur, ya çiftçi, ya balıkçı ya da münferit çalışmalar yapan mutlu insanlardan oluşurdu…

O tarihlerde yoksul, fakir, işsiz insan neredeyse hiç yoktu ilçemizde. Tam tersine çalışmak için fabrika seçenler vardı…

Beykoz’un küçük esnafı ve pazarcıları da çok mutluydu.

4 Mevsim her Cumartesi günü Yalıköy’de, her Pazartesi ve Perşembe günlerinde de Paşabahçe’de kurulan ve neredeyse her türlü ihtiyacın karşılandığı halk pazarlarında müşteri bolluğundan tezgâh önlerinde çok zor yürünürdü.

Yaklaşık 10 bin emekçinin her 15 günde bir düzenli aldığı maaşlarla Beykoz ilçesinin her metrekaresinde ekonomi çok canlıydı.

Ayrıca Paşabahçe Şişe Cam’a dışarıdan hizmet veren binlerce dekor atölyesi ve her birinde çalışan en az 5-20 kişi arası Beykozlu emekçiler vardı.

O dönemlerden çocukları ve torunlarıyla Beykozlu olmaya devam edenlerin pek çoğu; bugün sahip oldukları evlerini, arsalarını, arabalarını, ikinci veya üçüncü dairelerini bu fabrikalarda çalışırken kazandılar…

Bu fabrikalarda çalışarak kazandıklarıyla, oğullarını damat, kızlarını gelin yaptılar…

Torun, torba sahibi oldular…

Ama artık Beykozluların sosyo-ekonomik yapısı, 23 yıl öncesi gibi hiç de iç açıcı değil, özellikle küçük esnafın:

Son 23 yıldır; 50 bakkalın, 30 manavın, 10 kasabın, 5 nalburun, 5 zücaciyecinin, 5 kırtasiyecinin toplam kazancını tek başına kazanan ÜÇ HARFLİ süper marketler mantar gibi türedi ilçemizde.

Cami altları, kuran kursları her yer ticarethane süper yandaş marketlere dönüştü.

Pek çok esnaf, küçüle, küçüle ve göz göre, göre kapandı, tükendi…

Sultaniye deki CUMA Pazarı da artık 3-5 tezgâhla açılıyor…

Terziler, Tornacılar, Kunduracılar, Kalaycılar ve pek çok zanaatçı ise çoktan yok edildi…

Türkiye genelinde sayıları 2 milyonu aşan küçük esnaf ve pazarcıların kazancını artık tek başlarına bu yandaş ÜÇ HARFLİ tekeller topluyorlar.

Ne yazık ki; son 23 yıldır ilçemizde ve ülkemizde insan başları yerine, yık, yap, sök, tak kaldırım taşlarına hayâsızca yatırımlar yapan AKP iktidarı sayesinde sadece yandaş müteahhitler mutluluk içinde yaşayabiliyorlar.

Şimdi ki AKP Beykoz İlçe Başkanı Özkan Ayduğan da çıkmış hiç sıkılmadan bu yatırımlara becerikli hizmetler diyebiliyor… Vah, ilçem vah kimlere kalmışız da haberimiz yok!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.