enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4583
EURO
43,8707
ALTIN
4.110,22
BIST
9.224,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C

“HUKUK BİR BASKI ARACI DEĞİL, ADALETİN TEMİNATI OLMALIDIR”

“HUKUK BİR BASKI ARACI DEĞİL, ADALETİN TEMİNATI OLMALIDIR”
06.03.2025 21:49
A+
A-

ABB Başkanı Mansur Yavaş son dönemde yaşanan adlî gelişmelerle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamayla hukuk ve adletin önemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mansur Yavaş’ın değerlendirmelerini aynen paylaşıyoruz…

“Adaletin terazisi bir kez şaştığında, o yanlış yalnızca bir kişiye değil, tüm topluma zarar verir. Hukukun temel ilkelerinden biri olan masumiyet karinesi, yani “suçu ispatlanana kadar herkes masumdur” ilkesi, bir gün hepimizin ihtiyacı olabilecek en temel güvencelerden biridir.

Halk TV’ye yönelik başlatılan “bilirkişi” soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan Suat Toktaş ve dört gazeteci hakkında beraat kararı verildi. Ancak Suat Toktaş, tam 34 gündür cezaevindeydi. Serbest bırakılması yönünde karar çıktı. Peki kaybolan o 34 gün? O kaybedilen günlerin, yaşanan mağduriyetin, çalınan özgürlüğün telafisini kim verecek?

İşte bu yüzden hep söylüyoruz: Hukuk, bir baskı aracı değil, adaletin teminatı olmalıdır. Hukukçu ve filozof Cesare Beccaria’nın asırlardır yankılanan o sözünü unutmayalım:
“Bir suçsuz bir gün içeride kalacağına, bin suçlu aramızda dolaşsın.”

Hukukun temel prensibi budur. Çünkü özgürlük bir lütuf değil, en temel insan hakkıdır ve tutuksuz yargılama esas olmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.