enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5054
EURO
43,9919
ALTIN
4.106,35
BIST
9.224,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

ANADOLU HİSARI MÜZESİ

ANADOLU HİSARI MÜZESİ
01.04.2025 01:47
A+
A-

Anadolu Hisarı, İstanbul Boğazı ile Göksu Nehri’nin Boğaza karıştığı yer arasında uzanan üçgen şeklindeki toprak parçası üzerinde Boğaz’ın en dar noktasında bulunmaktadır. Akça Hisar, Gözlüce Hisar, Güzelce Hisar, Yenice Hisar, Nova Castrum gibi farklı isimlerle anılan Anadolu Hisarı Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. İnşa tarihi ile ilgili Osmanlı dönemi tarihçileri tarafından farklı bilgiler aktarılmaktadır.

Yıldırım Beyazıd döneminde inşa edilen Hisar’ın içerisine kale dizdarları, muhafızlar ve aileleri yerleştirilmiş, zaman içerisinde nüfusun artmasıyla birlikte Hisar’ın bulunduğu alanda bir mahalle oluşmuştur. 1452 yılında Fatih Sultan Mehmed İstanbul’un fethi için başlattığı hazırlıklar kapsamında Karadeniz’den gelecek yardımları kontrol altına almak ve kuşatmayı kuvvetlendirmek amacıyla Anadolu Hisarı’nı güçlendirmiş ve etrafını kuşatan üç kuleli büyük bir “hisarpeçe” yaptırmıştır. Bu düzenleme ile birlikte Anadolu Hisarı Ortaçağ savunma kalesinden, Yeniçağ saldırı kalesi düzenine geçmiştir.

İstanbul’un fethinden sonra esas işlevini kaybeden Anadolu Hisarı, bir süre daha boğazın güvenliğinin sağlanmasında hizmet etmiştir. 16. yüzyıldan itibaren hisar çeşitli devlet adamları için bir hapishane olarak kullanılmıştır. 17. ve 18. yüzyıllarda Karadeniz’den gelen Kazak akınlarının durdurulmasında faydalı olsa da, 18. yüzyılda Boğaziçi’nin yukarı kısımlarında yeni tahkimatın yapılması ile fonksiyonunu büyük ölçüde kaybetmiştir.

Anadolu Hisarı, kent bütünündeki diğer anıtsal yapılar ile birlikte müze kent yaklaşımı ile ele alınmaktadır. Boğazın Anadolu Yakası’nda yer alan Rumeli Hisarı ile birlikte bir dönemin savunma yapısı olan iki hisar günümüzde de bu anlatının yer alacağı müze, sergi, kültür alanları olarak İstanbul’a kazandırıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.