BEYKOZ ÇAYIRI’NI BEYKOZ MİLLET BAHÇESİ YAPACAK PROTOKOL İMZALANDI.
Protokolün imzalanmasıyla ilgili Beykoz Belediyesi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi.
Beykoz’un doğasına nefes, insanına huzur verecek bir adımı daha hep birlikte attık.
İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile Millet Bahçesi Ortak Hizmet Protokolü’nü imzaladık. Projenin tüm bakım ve uygulama süreçlerini el birliğiyle yürütecek, Beykoz’un geleceği için iş birliğimizi güçlendireceğiz.
İlçemize değer katacak Millet Bahçemizin, şimdiden tüm komşularımıza hayırlı olmasını diliyoruz.
GEÇMİŞTE NELER OLMUSTU? ORTAK PROTOKOLE NASIL GELİNDİ?
Murat Aydın Başkanlığı’ndaki Beykoz Belediyesi yönetimi tarafından “BEYKOZ ÇAYIRI İHYA OLUYOR” başlığıyla duyurulmuştu haber… Devamında şunlar ifade edilmişti: 38 bin m² büyüklüğündeki Tarihi Beykoz Çayırı, çevresel olumsuzluklar nedeniyle uzun süreli olarak yeterince verimli kullanılamıyor. Projede öncelikle bu olumsuzlukların giderilmesi planlanıyor. Kamuya ait olan yerlerin tahliyesinin tekrar kamu kullanımıyla kazandırılmasıyla ilgili alanlar değerlendirilecek ve Beykoz Çayırı Millet Bahçesi kapsamında ele alınacak. Proje alanında Tarihi Beykoz Çayırı, araç akışından arındırılmış çınar ağaç olduğu yürüyüş yolu, atletizm sahası, koşu pisti, tenis kortu, yenilenmiş spor tesisi, Beykoz Millet Kıraathanesi, oturma alanları gibi standart özellikler ve alanlar olacak. Tüm özellikleriyle birlikte Beykoz Çayırı Millet Bahçesi’nin büyüklüğü 104.600 m² olacak. Projeye adını veren Tarihi Beykoz Çayırı’nda hiçbir değişiklik yapılmayacaktır. Mevcut çayır aynı şekilde kalacak. Etrafındaki olumsuzlukların giderilmesi ve kamu harcamalarının geri toplanmasıyla birlikte Tarihi Beykoz Çayırı’na komşu yeni yeşil alanlar oluşturulacak. Bu çalışmayla birlikte Tarihi Beykoz Çayırı ihya edilmiş olacak. Projenin kısa süre içinde bitirilmesi planlanıyor.
CUMHUR İTTİFAKI İBB MECLİS GRUBU ‘ISRAR KARAR’ ALMIŞTI
Asırlık Beykoz Çayırı’nın imar planları, İBB Meclisi’nde 2021 yılının eylül ayı oturumlarında millet bahçesine dönüştürülmek üzere değiştirildi. Beykoz Belediyesi tarafından sunulan plan teklifine, CHP grubu çayırın yapılaşmaya açılacağı uyarısında bulunarak karşı çıktı. Ancak plan değişikliği çoğunluktaki AKP-MHP grubunun oyları ile kabul edildi. Karar 2021 yılının ekim ayında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından reddedilerek tekrar görüşülmek üzere meclise gönderildi. Fakat çoğunluktaki AKP-MHP grubu veto kararına direnerek plan değişikliğini “ısrar kararı” olarak aynen geçirdi.
İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU ‘ISRAR KARARINI’ MAHKEMEYE TAŞIMIŞTI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından ‘ısrar kararı’ mahkemeye taşındı. Boğaziçi Kanunu’na göre bu bölgede plan yapma yetkisinin İBB’de olduğu, ilçe belediyesinin yetki gaspı yaptığı vurgulandı. Plan değişikliğinin ilgili mevzuatta belirtilen değişiklik koşullarını taşımadığı, kurum görüşlerinin eksik ve yetersiz olduğu belirtilerek ısrar karanının iptali istendi.
Dosyayı inceleyen İstanbul 12. İdare Mahkemesi, İBB Meclisi’nin ısrar kararının ilgili mevzuata, planlama esaslarına, şehircilik ilkeleri ve kamu yaranına aykırı olduğu sonucuna vardı. Dava konusu işlemin iptaline 27 Nisan 2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
MAHKEME, EKREM İMAMOĞLU’NU HAKLI BULMUŞTU
Kararda, ihtiyaç analizi içeren “sosyal ve teknik altyapı raporu” düzenlenmeden alanda mevcut yaklaşık 3 bin metrekarelik inşaat alanının zemin altı otopark hariç yaklaşık 5 bin 500 metrekareye çıkarıldığı belirtildi.
Mevzuata aykırı olarak mevcut planda 4.50 metre olan yapı yüksekliğinin, 6.50 metreye çıkartılarak nüfus, yapı yoğunluğu, kat adedi ve bina yüksekliğinin arttırıldığı vurgulandı. Donatı standartlarının düşürüldüğü, zorunlulukla ilgili bir açıklama yapılmaksızın donatıların kaldırılmasına veya yerinin değiştirilmesine yol açıldığı, “eşdeğer” alan ayrılmadığı ifade edildi.
Kararda “İtiraz konusu planlar öncesinde tescil harici olduğu dönemde Beykoz Çayırı’nın bütün olarak alınmasını sağlayacak bir kadastral doku varken itiraz konusu planlara bağlı olarak alanın iki ayrı parsel haline getirilmesinin ‘tarihsel ağaçlı yolu’, ‘yol’ haline getirdiği görülmektedir” denildi.
TOKİ İHALEYE ÇIKMIŞ, İNŞAAT BAŞLAMIŞTI
TOKİ, Beykoz Çayırı’na millet bahçesi inşaatı yapmak için ihaleye çıkmıştı. İhaleyi 61 milyon 161 bin TL’lik en düşük teklifin sahibi Batman merkezli Kayaş Madencilik İnşaat Anonim Şirketi kazandı VE Sözleşmeye göre inşaat başladı.
ÇEVRECİLER PROJEYE KARŞI ÇIKMIŞTI
İstanbul’da Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması gönüllüleri tarihi Beykoz Çayırı’na yapılmak istenen Millet Bahçesi Projesi’ne karşı topladıkları imzaları Beykoz Belediyesi önünde yaptıkları basın açıklamasının ardından teslim etti. Yaşam savunucuları, “Ormanların, çayırın, yaşam alanlarımızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz!” dedi.
Belediye önünde bir araya gelen yaşam savunucuları, “Beykoz Çayırı, çayır kalacak” yazılı bir pankart açarak sık sık “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganı attılar. Basın açıklamasının ardından Beykoz Çayırı için toplanılan dilekçeler Beykoz Belediyesi’ne teslim edildi.
SON NOKTA: BEYKOZ BELEDİYESİ-İBB İŞ BİRLİĞİYLE YAPILACAK
Başlangıcından bu yana adeta yılan hikayesine dönen Beykoz Çayırı meselesi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi arasında imzalanacak bir ortak hizmet protokolü ile çözülüyor.
Yalıköy ve Ortaçeşme Mahallelerini kapsayacak bu projeyle Beykozluların dinlenme ve spor alanlarıyla zenginleştirilmiş tarihi çayırlarına yeniden kavuşmaları amaçlanıyor. Proje kapsamında hali hazırda yapımı tamamlanmış olan Çayır Restoran ve Çayır Kütüphanesi’nin yanı sıra; Çok Amaçlı Spor Sahası, Tenis Kortu, FIFA Onaylı Futbol Sahası, Atletizm Pisti, Yürüyüş Parkuru, Kaykay Pisti, Çocuk Oyun Alanları ve 105 Araçlık Açık Otopark gibi donatı alanları yapılması planlanıyor. Bu amaçla 25 Nisan 2025 Cuma günü saat 14.30’da Tarihi Beykoz Çayırı’nda; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beykoz Belediyesi arasında bir ortak hizmet protokolü imzalanacak.